06 480 418 40 angelique@angeliquephilipsen.nl

Versterken van je innerlijk kompas en persoonlijke kracht

'Je hebt altijd de vrijheid te kiezen hoe je reageert op wat zich aandient'

Herken je je in onderstaande situaties?

  • Je ziet een mooie kans op een nieuwe functie voorbij komen maar je solliciteert niet: ‘Die positie zal ook wel weer aan mijn neus voorbij gaan’
  • Je energie lekt weg door eindeloos gepieker over jezelf. Je hebt regelmatig last van dat ‘stemmetje in je hoofd’, je interne saboteur: ‘Mensen vinden me vast niet leuk / competent / aardig…’ 
  • Je wil alles perfect doen. Je wil bewijzen dat jij ‘goed’ bent, dat je je baan waard bent, of dat je je partner waard bent. Maar je zegt bij voortduring tegen jezelf: ‘Het maakt niet uit. Anderen vinden dat je het nooit goed genoeg doet’. 
  • Je leven en werk kan soms zwaar, oninteressant of leeg voelen.

Je voelt je een gevangene, een slachtoffer van de omstandigheden: je dominante partner die je maar blijft betuttelen, je veeleisende baas, die collega die weer eens onaardig tegen je doet, het werk dat je niet uitdaagt, het leven dat zo leeg voelt. 
Toch is de rol die je aanneemt, wat je denkt, een keuze. Je hebt namelijk altijd de vrijheid van keuze hoe je reageert. In het prachtige boek ‘De jongen, de mol, de vos en het paard’ van Charlie Mackery zegt de mol het mooi: ‘Een van de grootste vrijheden is hoe we op dingen reageren.’ Dat kunnen dingen zijn in de buitenwereld, of wat er zich in je aandient. 
Edith Eger maakt in haar boek ‘De keuze, leven in vrijheid’ een mooi onderscheid tussen ‘slachtoffer worden van’ en ‘de slachtofferrol’. Edith: ‘Mijn eigen zoektocht en ervaring als klinisch psycholoog hebben me geleerd dat lijden universeel is. Maar het slachtofferschap optioneel’. 

Tijd om los te komen van de verhalen en oordelen over jezelf en anderen. Tijd om het stuur van je leven weer echt in handen te nemen. Het kan ook echt anders! 
In dit traject word je je bewust van je gedachten die je voor ‘waar’ bent aan gaan nemen: de verhalen over jezelf en ‘de ander’. Deze overtuigingen sturen, meestal onbewust, je leven en ze kunnen je soms ook erg in de weg zitten, als echte blokkades. 
En ken je eenmaal je blokkades, dan kun je ook een bewuste keuze maken: wil je vasthouden aan je verhalen (je ‘gelijk’), of ben je toe aan het loslaten ervan? En kies je zo voor meer lichtheid en zin in het leven!  
 

Rumi

'You were born with potential. You were born with goodness and trust. You were born with ideals and dreams. You were born with greatness. You were born with wings. You are not meant for crawling so don't. You have wings. Learn to use them and fly'.

hart van de zaak